Întrebări frecvente

Despre KITONAIL® și modul de administrare

Lacul de unghii KITONAIL® este un medicament antimicotic cu spectru larg, activ împotriva unui număr mare de ciuperci (fungi), fiind indicat pentru utilizare locală la nivelul unghiilor de la mâini şi de la picioare, precum şi la nivelul pielii din imediata vecinătate.
Acesta este utilizat pentru tratamentul infecţiilor fungice uşoare până la moderate ale unghiilor (onicomicoze), determinate de fungi care pot fi trataţi cu ciclopirox.

Substanța activă este ciclopirox, care distruge fungii şi previne creşterea acestora, îmbunătăţind, astfel, aspectul unghiilor afectate de micoză.
KITONAIL® beneficiază de o formulare farmaceutică bazată pe o tehnologie brevetată la nivel mondial: ONY-TEC®, de eliberare a substanţelor active la nivelul unghiilor. După aplicarea KITONAIL® pe unghii, substanţa activă ciclopirox este eliberată imediat, penetrând unghiile.

KITONAIL® se aplică o dată pe zi, seara, cu ajutorul pensulei, pe întreaga suprafață a unghiei afectate de micoză, sub marginea liberă a unghiei și pe 5 mm de piele înconjurătoare. După aplicare, se lasă să se usuce timp de 30 secunde, apoi se evită spălarea unghiilor timp de 6 ore.
KITONAIL® poate fi utilizat atât de femei, cât și de bărbați, filmul format pe suprafața unghiei fiind invizibil.

KITONAIL® se îndepărtează prin spălare cu apă, nefiind nevoie de utilizarea unui solvent sau a unei pile de unghii. În cazul unei spălări necorespunzătoare a unghiei, pe suprafața acesteia poate rămâne o peliculă subțire, albă. Aceasta se poate îndepărta prin spălarea atentă cu săpun neutru, cu un burete sau o periuță de unghii.

KITONAIL® se îndepărtează prin spălare cu apă, nefiind nevoie de utilizarea unui solvent sau a unei pile de unghii. În cazul unei spălări necorespunzătoare a unghiei, pe suprafața acesteia poate rămâne o peliculă subțire, albă. Aceasta se poate îndepărta prin spălarea atentă cu săpun neutru, cu un burete sau o periuță de unghii.

Când folosim KITONAIL®

Da. Dacă unghia ta și-a schimbat culoarea, devenind albă, galbenă sau maro-deschis sau își pierde transparența, este posibil să te confrunți cu micoza unghiei. KITONAIL® este recomandat pentru tratarea micozei unghiei, distrugând fungii, oprind dezvoltarea acestora și îmbunătățind aspectul unghiei. Primele semne de îmbunătățire pot să apară după primele 6 săptămâni de tratament, însă tratamentul cu KITONAIL® se va continua până la vindecarea completă a unghiei afectate.

Da. Dacă forma sau textura unghiei este modificată, dacă unghia se îngroașă sau își pierde din transparență, este posibil să te confrunți cu micoza unghiei. KITONAIL® este recomandat în tratamentul micozei unghiei, distrugând fungii, oprind dezvoltarea acestora și îmbunătățind aspectul unghiei. Primele semne de îmbunătățire pot să apară după primele săptămâni de tratament, însă tratamentul cu KITONAIL® se va continua până la vindecarea completă a unghiei afectate.

Este foarte important să mergi la medicul dermatolog sau la farmacist cât mai curând posibil și să soliciți recomandarea unui tratament pentru micoza unghiilor. KITONAIL® 80 mg/g lac de unghii medicamentos este un tratament local indicat în micoza ușoară până la moderată a unghiilor, care îmbunătățește aspectul unghiilor afectate.

Da. Dacă unghia ta s-a desprins de patul unghial și a devenit friabilă (se sfărâmițează), este posibil să te confrunți cu micoza unghiei. KITONAIL® este recomandat pentru tratarea micozei unghiei, distrugând fungii, oprind dezvoltarea acestora și îmbunătățind aspectul unghiei. Primele semne de îmbunătățire pot să apară după primele săptămâni de tratament, însă tratamentul cu KITONAIL® se va continua până la vindecarea completă a unghiei afectate.

Este foarte important să mergi la medicul dermatolog sau la farmacist cât mai curând posibil și să soliciți recomandarea unui tratament pentru micoza unghiilor. KITONAIL® este un tratament local indicat în micoza ușoară până la moderată a unghiilor, care îmbunătățește aspectul unghiilor afectate.

Informații utile în timpul tratamentului

Până în acest moment nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu KITONAIL®.

Dacă ai uitat să aplici medicamentul o dată, nu utiliza o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuă tratamentul așa cum ți-a fost recomandat de medic sau de farmacist sau conform indicațiilor de utilizare de pe ambalaj.
În cazul în care întrerupi tratamentul cu KITONAIL® pentru mai multe zile, eficacitatea acestuia poate fi diminuată. În cazul în care încetezi tratamentul cu KITONAIL® înainte ca unghiile tale să fie complet vindecate și să devină transparente sau aproape transparente, este posibil ca fungii să nu fi dispărut, iar micoza unghiei se poate agrava din nou.

Cu toate că nu au fost semnalate reacții adverse legate de tratamentul cu KITONAIL® în timpul sarcinii care pot pune în pericol copilul, este important să te adresezi medicului sau farmacistului înainte de a începe tratamentul în timpul sarcinii. Tratamentul cu KITONAIL® poate fi început numai dacă este absolut necesar, după ce medicul specialist a evaluat cu atenţie beneficiile faţă de eventualele riscuri.

Nu există date cu privire la absorbția ciclopiroxului în laptele matern. De aceea, este important să te adresezi medicului sau farmacistului înainte de a începe tratamentul cu KITONAIL® pe perioada alăptării. Tratamentul cu KITONAIL® poate fi început numai dacă este absolut necesar, după ce medicul specialist a evaluat cu atenţie beneficiile faţă de eventualele riscuri.

Nu utiliza KITONAIL® dacă ești alergic (hipersensibil) la ciclopirox sau la oricare dintre componentele medicamentului. KITONAIL® nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Întrucât nu există date suficiente care să stabilească riscurile și beneficiile pentru această categorie de vârstă, KITONAIL® este contraindicat copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani.

Ca toate medicamentele, KITONAIL® poate provoca unele reacții adverse. Tulburările generale și la nivelul locului de administrare sunt foarte rare (afectează mai puțin de 1 utilizator din 10.000): înroșirea locului de aplicare, descuamări, senzație de arsură și mâncărime.

Reacții adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele cunoscute) la locul de aplicare: mâncărimi, eczemă, decolorarea (trecătoare) a unghiei (această reacție poate fi atribuită de asemenea însăşi micozei unghiei).

Reacțiile adverse raportate au fost de intensitate uşoară şi de scurtă durată. Dacă vreuna dintre reacțiile adverse devine gravă sau dacă observi orice altă reacție adversă, cere imediat sfatul medicului sau farmacistului.

KITONAIL® se păstrează în cutie, pentru a fi protejat de lumină. Fiind inflamabil, se păstrează departe de surse de căldură și de flacără. Flaconul se ține bine închis, pentru a se evita evaporarea conținutului. A nu se păstra la frigider.
KITONAIL® nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor și nu se utilizează după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon. După prima deschidere a flaconului se poate păstra timp de maximum 6 luni.

Ai alte întrebări?
Cere sfatul medicului sau farmacistului cu privire la micoza unghiei și KITONAIL®.

REFERINȚE:
RCP si prospect produs. L A Levy. Epidemiology of onychomycosis in special-risk populations. J Am Podiatr Med Assoc. 1997 Dec;87(12):546-50. Nancy Isham, Mahmoud Ghannoum. Fungal Nail Infections (Onychomycosis): A Never-Ending Story? PLoS Pathog. 2014 Jun; 10(6): e1004105. B Sigurgeirsson, R Baran. The prevalence of onychomycosis in the global population: a literature study. Review J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Nov;28(11):1480-91.

keyboard_arrow_up