F.A.Q.
F.A.Q.


Dacă te confrunți cu ciuperca unghiilor, de ce este bine să te tratezi?
 
 • În cazul în care observi cel mai mic simptom al infecției fungice, precum orice modificare de culoare sau aspect a unghiilor, nu face greșeala să crezi că o să treacă de la sine! Ciuperca unghiilor nu se vindecă din senin, ci e nevoie de tratament. Infecția cu ciuperci a pielii piciorului poate trece cu ușurință la unghii, conducând la apariția micozei unghiilor. În cazul micozei ușoare pînă la moderate a unghiilor, Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos este un tratament local eficient, ușor de aplicat pe suprafața unghiilor afectate, care are avantajul de a penetra imediat unghiile. Astfel, distruge ciuperca și îmbunătățește aspectul unghiilor afectate
 
 • Persoanele care au contactat micoza unghiilor o pot transmite cu ușurință celor din jur chiar și în stadile inițiale ale îmbolnăvirii. Cei mai susceptibili să se infecteze sunt membrii familiei sau alte persoane cu care aceștia împart baia, piscina sau sala de sport.
 
 • Mare parte a persoanelor care au ciuperca unghiilor consideră că modificarea culorii și a aspectului unghiilor este o pură problemă estetică, nu se adresează medicului sau farmacistului și nu urmează niciun tratament specific împotriva acestei boli. Cu cât afecțiunea avansează și cuprinde o porțiune mai mare din unghie, cu atât tratamentul devine mai complicat și mai de durată.
 
 • Cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, în stadiile de început ale bolii, cu atât șansele de reușită cresc.
Este foarte important să mergi la medicul dermatolog sau la farmacist cât mai curând posibil și să soliciți recomandarea unui tratament pentru micoza unghiilor. Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos este un tratament local eficient în micoza ușoară până la moderată a unghiilor, care îmbunătățește aspectul unghiilor afectate

Când este bine să începi tratamentul pentru micoza unghiilor?
 
Din nefericire, unele persoane decid să nu se trateze dacă unghia își modifică culoarea, își pierde transparența și începe să se îngroașe, dar nu doare. Infecția fungică nu trece de la sine, fără tratament, ci se poate agrava o dată cu trecerea timpului.
 
Când trebuie început tratamentul?
 • De îndată ce este diagnosticată infecția cu ciuperca unghiilor.
 • Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos este un tratament local al micozei unghiale care și-a dovedit eficiența în micoza ușoară până la moderată unghiilor, ușor de aplicat pe suprafața unghiilor afectate, care are avantajul de a penetra imediat unghiile. Astfel, distruge ciuperca și îmbunătățește aspectul unghiilor afectate.
 • Nu lăsa modificările unghiilor să te afecteze timp îndelungat sau până când devin evidente. Dacă ciuperca (fungul) a afectat deja o parte importantă a unghiei, terapia locală poate fi insuficientă, fiind necesară asocierea tratamentului sistemic. Atenție însă! Sunt pacienți la care tratamentul sistemic este contraindicat și pot utiliza tratamentele locale. Un tratament local eficient al ciupercii unghiilor este Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos.


Cât timp durează tratamentul?
 
Micoza unghiei este o afecțiune care trebuie tratată cu răbdare și perseverență. Durata recomandată a tratamentului este de până la 6 luni la unghiile de la mâini și 9 până la 12 luni la unghiile de la picioare.
 
Tratamentul trebuie continuat până la dispariţia bolii, ceea ce înseamnă până când alte unghii sănătoase au crescut din nou, transparente sau aproape transparente.
 
Tratamentul acestei afecțiuni a unghiilor în formă uşoară până la moderată se poate realiza cu Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos, care este un tratament local eficient, ușor de aplicat pe suprafața unghiilor afectate, cu avantajul de a penetra imediat unghiile. Astfel, distruge ciuperca și îmbunătățește aspectul unghiilor afectate. În cazurile în care unghiile sunt afectate sever, Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos se poate asocial cu medicația sistemică antimicotică. Întreabă medicul dermatolog sau farmacistul pentru mai multe detalii în acest sens.
 
În cazul ciupercii unghiei, principalul criteriu după care se măsoară eficiența vindecării se consideră a fi transparența unghiilor afectate și creșterea unui pat unghial complet sănătos.


Tratamente posibile
 
Tratamentul standard pentru infecțiile fungice unghiale presupune unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:

- Medicația locală antimicotică – categorie din care face parte lacul de unghii Kitonail 80 mg/g – se aplică o dată pe zi pe suprafața unghiei afectate de ciuperca unghiilor, pe 5 mm de piele înconjurătoare și sub marginea liberă a unghiei. Terapia antimicotică locală este recomandată și utilizată ca și monoterapie în formele ușoare și moderate de micoză a unghiilor. De asemenea, se folosește profilactic în onocomicozele recidivante.
 
- Medicația antimicotică orală – datorită necesității administrării timp îndelungat și a posibilelor  efecte secundare asociate (creșterea riscului de toxicitatea hepatică și / sau afectare cardiovasculară) se impune o monitorizare atentă. Aceste medicamente se utilizează de obicei în formele medii-severe ale micozei unghiale. Dintre antimicoticele cu administrare orală cel mai frecvent utilizate sunt: terbinafină, itraconazol și fluconazol. În cazul persoanelor la care tratamentul antimicotic oral este contraindicat, cel mai bine este să se apeleze la tratamentul local antimicotic. Kitonail 80mg/g lac de unghii medicamentos se absoarbe în organism în cantitate foarte mică, ceea ce înseamnă că medicamentul își exercită activitatea în special la nivel local și riscul afectării funcțiilor normale ale organismului este neglijabil.
 
- Îndepărtarea chirurgicală sau non-chirurgicală a unghiei infectate. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei infectate se realizează prin îndepărtarea totală (avulsie) sau parțială (debridare) a unghiei. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei infectate este rezervată cazurilor grave si recurente. Îndepărtarea non-chirurgicală a unghiei presupune utilizarea unor unguente care înmoaie unghia, fiind astfel mult mai ușor de îndepărtat. În aceste situații patul unghial rămâne expus agenților agresori externi, fiind însoțită de disconfortul major al pacientului.
 
Tratamentul corect al onicomicozei necesită în primul rând eradicarea infecției si apoi profilaxia recurențelor. Tratamentul este eficient în majoritatea cazurilor. Tratamentul urmat corect pe o perioadă suficient de lungă de timp pentru înlocuirea completă a unghiei bolnave este eficient în majoritatea cazurilor. Totuși, indiferent de tipul tratamentului urmat, o parte dintre pacienți se confruntă cu un eșec terapeutic.

Sfaturi utile
 
Iată câteva măsuri eficiente pentru combaterea ciupercii unghiilor:
 
- Acordă atenție sporită igienei corespunzătoare mâinilor și picioarelor (este foarte importantă spălarea regulată și uscarea cu atenție a acestora) și aplicării Kitonail 80 mg/g lac de unghii medicamentos. Aplicarea Kitonail 80 mg/g se face o dată pe zi, pe întreaga suprafaţă a unghiilor, pe 5 mm de piele înconjurătoare și, dacă este posibil, sub marginea liberă a unghiei.
- Nu uita că tratarea ciupercii unghiilor este o afecțiune care se tratează în timp, necesitând răbdare și perseverență. Durata recomandată a tratamentului este de până la 6 luni la unghiile de la mâini și de 9 până la 12 luni la unghiile de la picioare. Tratamentul trebuie continuat până când alte unghii sănătoase au crescut din nou, transparente sau aproape transparente.
- În timpul tratamentului, nu aplica lac de unghii sau alte produse cosmetice pe unghiile tratate.
- Păstrează picioarele uscate și aplică pudră de talc după baie.
- Poartă șosete din bumbac și schimbă-le ori de câte ori este nevoie (uneori chiar și de 2-3 ori pe zi).
- Evită pantofii incomozi sau strâmți, care produc leziuni la nivelul vârfurilor degetelor.
- Poartă pantofi lejeri care lasă piciorul să respire, care nu au materiale care fac pielea piciorului să transpire.
- Evită folosirea în comun a pantofilor, șosetelor sau a ustensilelor de manichiură / pedichiură. Ciuperca unghiei se poate transmite ușor și poate afecta alți membri ai familiei sau se poate transmite de la o unghie la alta.
- Evită contactul unghiilor cu substanțe corozive și detergenți puternici.
- Ca și în cazul oricăror alte tratamente topice ale onicomicozei, adresează-te medicului pentru o eventuală asociere a unui tratament oral. Acesta este necesar dacă mai multe unghii (peste 5) sunt afectate sau mai mult de două treimi din suprafaţa unghiei este modificată, precum şi dacă există factori de risc, cum sunt diabetul zaharat şi tulburările sistemului imunitar.

Recidiva ciupercii unghiilor
 
Infecțiile fungice reapar adeseori. Dintre pacienții tratați cu succes, 15-20% se reinfectează în următorul an!
 
După ce ai tratat cu succes o infecție fungică urmează următorii pași pentru a preveni recidiva infecției cu ciuperca unghiilor:
 
 • Spală-te bine pe mâini și picioare înainte de culcare, apoi aplică un lac de unghii antimicotic sau o cremă antifungică direct pe piele sau pe unghii. Urmează acest pas de două ori pe săptămână, timp de până la un an.
 • Păstrează-ți mâinile și picioarele uscate, pentru că pielea și unghiile uscate sunt mai puțin predispuse infecțiilor fungice. Aplică pudră de talc mâinilor și picioarelor uscate după duș sau baie.
 • Poartă șosete din bumbac și schimbă-le ori de câte ori este nevoie (chiar și de 2-3 ori pe zi).
 • Poartă sandale sau pantofi lejeri care lasă piciorul să respire (nu din materiale care fac pielea piciorului să transpire).
 • Asigură-te că usuci bine încălțările după fiecare întrebuințare. Inclusiv încălțămintea este bine să fie dezinfectată prin folosirea unor spray-uri speciale cu efect antimicotic.
 • Poartă sandale sau papuci atunci când mergi la piscină sau saună.
 • Nu folosi în comun pantofii, șosetele sau ustensilele de manichiură personală.
 • Pe cât posibil, evită să-ți rănești unghiile. Tăierea prea scurtă a unghiilor este cea mai des întâlnită modalitate de a te răni. Dacă optezi pentru unghii artificiale sau pentru manichiură, alege un salon care folosește mereu ustensile sterile. Manichiura și unele produse de îngrijire afectează unghia sau cuticula, astfel că unghiile devin predispuse la infecții.
 • Dacă suferi de diabet, ai mare grijă de picioare pentru a preveni orice infecție a unghiilor.
 • Dacă fumezi, renunță cât mai repede!

Prevenția ciupercii unghiilor
 
Reține: este mult mai ușor să previi decât să tratezi!
 
Prevenția infecției cu ciuperca unghiilor presupune prevenirea apariției și dezvoltării acesteia. În cazul în care ești de părere că nu mai poate fi vorba despre prevenție dacă deja ai sau ai avut o infecție, află că lucrurile nu stau așa. O persoană care suferă de micoza unghiilor trebuie să fie foarte atentă și să se informeze pentru a ști cum să nu-i infecteze și pe cei din jur și pentru a evita să se reinfecteze după ce s-a tratat cu succes.
 
Cum și unde e posibil să contactezi o infecție fungică?
Există câteva modalități principale prin care o persoană se poate infecta; traumatismul unghiei sau a pielii înconjurătoare, frecventarea zonelor publice care sunt medii propice de dezvoltare a ciupercilor care pot afecta unghiile sau contaminarea de la o persoană deja infectată. Folosirea acelorași perechi de papuci acasă, mersul desculț la piscină ori saună sau folosirea unor obiecte comune (precum trusa de manichiură, prosoapele) reprezintă tot atâtea modalități de a transmite sau contacta infecția.
 
Cum reduci riscurile contactării unei infecții fungice?
Pentru a evita ciuperca unghiilor în special la picioare ține cont de următoarele măsuri:
 • Nu merge desculț în locuri publice. Poartă sandale sau papuci la piscină sau la saună.
 • Nu folosi nicăieri alți papuci în afară de cei personali.
 • Nu împrumuta încălțările.
 • Evită pe cât posibil rănile unghiilor.
 • Acordă o atenție sporită pielii și unghiilor.
 • Spală-te regulat pe mâini și pe picioare cu apă și săpun și șterge-te cu atenție, păstrând pielea și unghiile mereu uscate. Taie-ți unghiile cu atenție.
 • Poartă șosete din bumbac si schimbă-le des, chiar și de câteva ori pe zi.
 • Poartă sandale sau pantofi lejeri care lasă piciorul să respire (nu din materiale care fac pielea piciorului să transpire). Evită pantofii incomozi care produc leziuni la nivelul vârfurilor degetelor și al unghiilor.
 • Renunță la pantofii vechi și evită să porți pantofi uzați, care favorizează coloniile fungice și cauzează adeseori reinfectarea. De asemenea, folosește spray-uri și pudre dezinfectante sau antifungice.
 • Poartă mănuși de menaj atunci când stai prea mult cu mâinile în apă sau folosești detergenți puternici ori substanțe de curățenie corozive.
 • Nu tăia și nici nu roade pielițele din jurul unghiilor, pentru că ciupercile și bacteriile pătrund mult mai ușor prin astfel de răni superficiale.
 • Alege un salon unde ustensilele sunt sterilizate de fiecare dată si asigură-te că așa este. Pe cât posibil, cumpără-ți propria trusă de instrumente și dezinfectează-le după fiecare utilizare.
 • Renunță la lacul de unghii și la unghiile artificiale. Chiar dacă poate părea tentant să ascunzi o infecție fungică sub un strat generos de lac sau ojă, aceasta este o modalitate sigură de a permite infecției să se agraveze.
 • Spală-te cu atenție pe mâini de fiecare dată când atingi o unghie infectată, pentru că infecția fungică se poate extinde de la o unghie la alta.Sus