Peste 2 din 10 adulți se vor confrunta pe parcursul vieții cu micoza unghiei.
Ce este, cum apare și când știm că o avem?

Doctor consultând o femeie cu micoza unghiei la picioare

Ce este micoza unghiei?

Cunoscută, în termeni populari, ca “ciuperca unghiei” sau, în termeni medicali, drept “onicomicoză”, micoza unghiei este o infecție cauzată de fungii care se dezvoltă la nivelul unghiilor de la mâini sau de la picioare, precum și la nivelul patului unghial (pielea de sub unghie), cauzând disconfort, modificarea aspectului unghiei și durere la purtarea încălțămintei și în timpul mersului, jenă și scăderea stimei de sine.

Onicomicoza poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților.

Simptomele micozei unghiei

Semnele care pot indica existența onicomicozei pot varia de la o persoană la alta, în funcție de gradul de infectare sau de tipul infecției.

Femeie incaltata cu sandale, stand relaxata

Este important să iei măsuri dacă experimentezi oricare dintre aceste semne și simptome:

Culoarea modificată a unghiei

icon_Simptomele_micozei_1

Îngroșarea
unghiei

icon_Simptomele_micozei_2_1

Opacizarea
unghiei

icon_Simptomele_micozei_3

Desprinderea unghiei de patul unghial

icon_Simptomele_micozei_4

Unghie cu textură friabilă

icon_Simptomele_micozei_5_1

Durere sau
disconfort local

icon_Simptomele_micozei_6
Femeie rulându-și salteaua de yoga pe parchet

Aparitia și evoluția micozei unghiei

Micoza unghiei apare atunci cand ciupercile (fungii) invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și pielea de sub unghie (patul unghial).

O parte dintre acești fungi trăiesc în mod normal pe suprafața pielii și a unghiilor noastre, însă, sub influența unor factori favorizanți, se pot înmulți necontrolat, ducând la apariția infecției. Este important să știm că acești fungi se pot transmite prin contact direct cu o persoană infectată sau în urma folosirii unui obiect contaminat (încălțăminte, prosop, forfecuță de unghii, pilă etc).

Cele mai comune tipuri de fungi care duc la apariția micoze unghiei (onicomicozei) sunt dermatofiții, levurile și mucegaiurile. Aceștia se hrănesc cu cheratina unghială și se înmulțesc la nivelul patului unghial, conducând, în timp, la desprinderea unghiei.

Atunci când micoza unghiei nu este tratată, poate apărea suprainfecția bacteriană, care poate afecta atât unghia, patul unghial, cât și pielea din jurul acesteia.

Micoza este favorizată de căldură, umezeală locală și întuneric.

De aceea, unghiile de la picioare sunt mai frecvent afectate de micoză decât unghiile de la mâini.

Micoza unghiei apare mai des:

  • la bărbați, decât la femei;
  • la unghiile de la picioare decât la cele de la mâini;
  • la persoanele care practică înotul, frecventează piscine sau săli de sport și nu folosesc sandale sau șlapi pentru duș;
  • la persoanele cu vârsta peste 65 ani;
  • la persoanele care au ciuperca piciorului sau un istoric de infecții micotice;
  • în cazul folosirii în comun cu alte persoane a obiectelor personale: pantofi, papuci, șosete, prosoape, unghiere sau forfecuțe pentru tăierea unghiilor;
  • la persoanele care suferă de boli cronice, precum diabetul zaharat, insuficiența circulatorie periferică, cancer sau boli care conduc la suprimarea sistemului imunitar;
  • în cazul femeilor care preferă manichiura cu ojă semipermanentă sau gel - desprinderea produsului de unghie (lifting) creează un mediu umed și cald, favorabil dezvoltării ciupercilor și, ulterior, a micozei unghiei;
  • în cazul purtării de încălțăminte strâmtă sau cu tocuri prea înalte – unghiile de la picioare chiar au de suferit!
Picior cu fețe supărate desenate pe fiecare unghie

3 Motive pentru a acționa imediat

În cazul în care observi cel mai mic simptom al micozei unghiilor, precum orice modificare de culoare sau aspect a unghiilor, nu face greșeala să crezi că o să treacă de la sine! Micoza unghiilor nu se vindecă din senin, este nevoie de tratament!

1. Amânarea tratamentului conduce la agravarea afecțiunii și reduce șansele de vindecare în scurt timp.
Cu cât micoza avansează și cuprinde o porțiune mai mare din unghie, cu atât tratamentul devine mai complicat și mai de durată.

Cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, în stadiile de început ale bolii, cu atât șansele de reușită cresc.

2. Poți transmite afecțiunea cu ușurință persoanelor apropiate!
Persoanele care au contactat micoza unghiilor o pot transmite cu ușurință celor din jur chiar și în stadiile inițiale ale îmbolnăvirii. Cei mai susceptibili să se infecteze sunt membrii familiei sau alte persoane cu care aceștia împart baia, piscina sau sala de sport.

3. Micoza unghiilor nu este o problemă estetică, ci o afecțiune medicală!
Mare parte a persoanelor care au micoza unghiilor consideră că modificarea culorii și a aspectului unghiilor este o pură problemă estetică, nu se adresează medicului sau farmacistului și nu urmează niciun tratament specific împotriva acestei boli.

Picioare de femeie îngrijite și un splash de apă

Cum putem evita apariția micozei unghiei:

Acordând atenție igienei mâinilor și picioarelor: păstrând picioarele curate și uscate, purtând șosete din bumbac care permit pielii să respire și pantofi comozi, care nu agresează unghiile și nu favorizează transpirația, schimbând pantofii regulat.

Fiind atenți atunci când frecventăm locații publice (piscine, saune, săli de sport): este bine să avem proprii papuci sau adidași, evitând să purtăm îmbrăcăminte sau încălțăminte care aparține altor persoane.

Fiind atenți atunci când mergem la salon: alege un salon unde ustensilele sunt sterilizate de fiecare dată și asigură-te că așa este. Pe cât posibil, cumpără-ți propria trusă de instrumente și dezinfectează-le după fiecare utilizare.

Evitând manichiura cu ojă semipermanentă sau gel, care subțiază unghia și o predispun infecțiilor. Chiar dacă este tentant să ascunzi micoza unghiei sub un strat generos de ojă sau gel, aceasta este o modalitate sigură de a permite infecției să se agraveze.

Având grijă de igiena și sănătatea noastră, în general. Spală-te regulat pe mâini și pe picioare cu apă și săpun și șterge-te cu atenție, păstrând pielea și unghiile mereu uscate. Taie-ți unghiile cu atenție. Ai grijă de sănătatea ta, un sistem imunitar slăbit este mai susceptibil apariției micozei.

REFERINȚE:
RCP și prospect produs.
L A Levy. Epidemiology of onychomycosis in special-risk populations. J Am Podiatr Med Assoc. 1997 Dec;87(12):546-50;
Nancy Isham, Mahmoud Ghannoum. Fungal Nail Infections (Onychomycosis): A Never-Ending Story? PLoS Pathog. 2014 Jun; 10(6): e1004105;
B Sigurgeirsson, R Baran. The prevalence of onychomycosis in the global population: a literature study. Review J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Nov;28(11):1480-91.