F.A.Q.
F.A.Q.


Ce este ciuperca unghiei sau onicomicoza?
 
Ciuperca unghiei sau onicomicoza reprezintă infecția micotică care apare atunci când ciupercile (fungii) invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și pielea de sub unghie (patul unghial). Micoza unghiei este o boală relativ frecventă care afectează până la 13% din populația adultă, 20% dintre persoanele peste 60 ani și 50% dintre persoanele peste 70 ani.
 
Este o afecțiune cronică din cauza perioadei relativ lungi de vindecare și a faptului că recidivează des. Începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, apărând după contactul direct cu o ciupercă, fiind favorizată, în general, de căldură și de umezeală.

Unghiile membrelor inferioare sunt mai des afectate de onicomicoză decât cele de la membrele superioare, iar unele dintre explicații ar fi încălțămintea (mediu închis și umed) și creșterea mai lentă, ceea ce duce la dezvoltarea infecției. Barbații sunt afectați de ciuperca unghiilor mult mai frecvent decât femeile.
Micoza unghiilor este asociată în o treime din cazuri cu micoza piciorului. Majoritatea persoanelor care dezvoltă o infecție unghială o aveau deja în palmă sau talpă de ani de zile.
Desfășurarea activităților în zone umede, practicarea înotului, frecventarea saunelor sau a sălilor de sport, transpirația excesivă a picioarelor cresc riscul de infecție.
 
Ciuperca unghiei piciorului apare, în special, la persoanele cu unghii încarnate sau la cele care suferă traumatisme locale sau leziuni în urma tăierii unghiilor. Alți factori de risc pentru apariția micozei unghiilor sunt circulația vasculară deficitară, diabetul, psoriazisul, precum și afectarea sistemului imunitar.

Cauzele micozei unghiilor

 
Micoza unghiilor apare după contactul direct cu o ciupercă care începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, creșterea fiind favorizată de căldură și de umezeala locală. Afecțiunea e cauzată de ciuperci (fungi) care ajung sub marginea liberă a unghiei, unde determină apariția unui țesut unghial mort care desprinde unghia de patul unghial și o distruge.
Persoanele predispuse la astfel de infecții trebuie să știe că acestea sunt de obicei recidivante în special dacă nu se iau măsuri de precauție.
 
Independent sau în asociere, ciuperca unghiilor este cauzată de 3 tipuri diferite de fungi (ciuperci). Aceștia sunt:

- Dermatofiții – sunt ciuperci ce cresc în mod obișnuit la nivelul pielii, părului și unghiilor și nu invadează straturile profunde ale pielii. Cel mai comun reprezentant, Trichophyton rubrum, este cea mai comună cauză de onicomicoză în lume. Acest tip de infecție fungică se transmite fie prin contact direct, fie indirect, prin folosirea în comun a unor obiecte precum unele articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, obiecte folosite în igiena personală (unghiera, forfecuța pentru unghii, pila pentru unghii, prosopul etc.), piscine și saune (pardoseala, grătarul de lemn din saune, cabinele de duș). Acest tip de micoză reprezintă aproximativ 90% din totalul ciupercilor unghiale cu localizare la nivelul unghiilor piciorului.

- Levurile – sunt ciuperci saprofite care cresc în mod obișnuit la nivelul pielii și unghiilor, făcând parte din flora normală a organismului. Diferiți factori, precum unele boli, folosirea excesivă a antibioticelor, anticoncepționalele orale și problemele sistemului imun pot favoriza apariția infecției.

- Mucegaiurile – sunt un tip de ciuperci întâlnite de obicei în pământ, dar care pot crește și dezvolta și la nivelul pielii și unghiilor.

Micoza unghiilor este clasificată în funcție de locul în care fungii atacă unghia la debutul bolii, precum și în funcție de localizarea finală a afecțiunii. Majoritatea ciupercilor ungiale afectează unghia și patul unghial (țesutul subunghial).

Simptomele ciupercii unghiilor
 
Simptomele onicomicozei variază de la un caz la altul și depind, în primul rând, de gradul de afectare al unghiei si de tipul infecției. Simptomul frecvent întâlnit este disconfortul local însoțit de durere. Este o afecțiune dureroasă pentru mulți pacienți – de multe ori provocând invaliditate majoră – și poate afecta negativ atât starea de bine a unei persoane, cât și stima de sine. Prin urmare, nu trebuie abordată ca o problemă estetică minoră.
 
Inițial fungii invadează stratul cornos al unghiei, apoi patul unghial și partea inferioară a unghiei, care își pierde transparența și devine opacă. Stratul cornos se îngroașă, cauzând desprinderea unghiei de patul unghial (onicoliza). Unghia se decolorează și devine albicioasă sau galben-brună atunci când apare suprainfectarea cu mucegaiuri sau bacterii.
 
O altă variantă este apariția unor pete albe pe suprafața unghiei. Odată cu cronicizarea infecției, suprafața unghială devine moale și sfărâmicioasă, făinoasă.

Cum acționează ciupercile asupra unghiilor?
  
 • Fungii se hrănesc cu cheratina care intră în structura unghiilor și pielii, cauzând apariția micozelor.
 
 • Ciupercile pot ataca unghiile prin micile tăieturi sau fisuri ale pielii din jurul unghiei sau prin spațiul dintre unghie și patul unghial. O astfel de infecție va distruge atât unghia, cât și patul unghial și va afecta aspectul estetic al unghiei.
Factori de risc pentru apariția ciupercii unghiilor
 
Riscul de a dezvolta ciuperca unghiilor depinde de susceptibilitatea fiecărei persoane pentru această infecție.

Factorii de risc neinfluențabili (care nu se pot schimba):
- vârsta – persoanele în vârstă de peste 60 ani sunt predispuse pentru a dezvolta onicomicoze;
- sexul masculin;
- circulația periferică deficitară (secundară înaintării în vârstă sau altor boli);
- istoric de infecții micotice;
- sistem imun deficitar, consecința infecției cu HIV (virusul imunodeficienței umane);
- neoplazii sau tratament imunosupresiv cu corticosteroizi;
- diabet zaharat;
- psoriazis.

Factori de risc influențabili:
- încălțămintea strâmtă;
- încălțăminte închisă care păstrează piciorul cald și umed;
- folosirea de încălțăminte udă, pentru mai multe zile la rând;
- hiperhidroza sau transpirația excesivă a mâinilor și picioarelor;
- folosirea în comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal, precum: pantofi, papuci, șosete, prosoape, unghiere sau forfecuțe pentru tăierea unghiilor;
- climatul cald și umed;
- folosirea băilor sau dușurilor publice, fără utilizarea sandalelor sau șlapilor pentru duș;
- lezarea unghiei și patului unghial;
- ciuperca piciorului;
- condiții de viață și muncă care mențin mâinile, respectiv picioarele ude sau umede (de exemplu spălătoriile auto);
- fumatul;
- purtarea unghiilor artificiale. Infecția fungică poate să apară la limita inserării unghiei artificiale de unghia naturală, în special dacă aceasta nu a fost dezinfectată cu alcool înaintea aplicării adezivului special. De asemenea, unele produse sau manevre de manichiură pot crește riscul apariției micozei unghiilor.

Modul de transmitere
 
Contaminarea unghiilor cu fungi este favorizată de:
 • starea de sanatate a unghiei și a organismului;
 • traumatismele unghiale;
 • hiperhidroza, adică transpirația excesivă a palmelor sau tălpilor;
 • ciuperca piciorului (Tinea pedis): ciuperca piciorului poate favoriza apariția onicomicozei.
În plus, stilul de viață favorizează, la rândul său, transmiterea micozei:
 • practicarea de sporturi favorizează menținerea unui mediu cald și umed la nivelul piciorului - înot, atletism, fotbal, handbal, baschet etc.;
 • manichiura / pedichiura cu instrumente insuficient sterilizate, contactul cu obiectele contaminate (trusa de manichiură, prosoapele) sau mâinile frecvent menținute în mediu umed;
 • unghiile artificiale.
Evoluția onicomicozei
 
Onicomicoza este, în marea majoritate a cazurilor, o infecție cu evoluție lentă.
 
Primele semne ale unei infecții cu ciuperca unghiilor sunt apariția sub unghie a unei pete alb-gălbui care se măreşte treptat, pierderea transparenței unghiei și faptul că aceasta începe să se îngroașă. Dacă ciuperca unghiei nu este tratată, infecția se extinde treptat către patul unghial și țesuturile învecinate periunghiale. În timp, infecția cuprinde unghia în totalitate, se desprinde de vârful degetelor și este urmată chiar de căderea acesteia.
 
Infecția bacteriană poate să apară secundar ciupercii unghiilor. O infecție bacteriană relativ frecventă, asociată infecției fungice unghiale, este paronichia acută, care cauzează inflamația țesutului periunghial.

Onicomicoza este o afecțiune recidivantă – dintre pacienții tratați cu medicamente antimicotice un procent de 15%-20% se confruntă cu recidivă până la un an de la infecția inițială. După terminarea tratamentului inițial este importantă prevenirea infecției prin urmarea unor practici specifice de menținere a igienei unghiilor și a pielii înconjurătoare.Micoza unghiilor are impact negativ marcant asupra calității vieții!
 
Într-un studiu efectuat recent, mai mult de jumătate dintre pacienții cu ciuperca unghiilor au un nivel sever și moderat de afectare a calității vieții.
 
Printre problemele cauzate de ciuperca unghiilor amintim:
 • durerea și disconfortul persistent în timpul mersului – 80% dintre aceste infecții implică unghiile de la picior;
 • jena socială;
 • descreșterea calității vieții și stării de confort a pacienților;
 • invaliditatea fizică și estetică;
 • restricțiile în activitatea personală si profesională.


Sus