Știai că

 
1. Unghiile de la mâini cresc, în medie, cu 3-5 milimetri pe lună, în vreme ce unghiile de la picioare cresc cu doar 1,6 milimetri pe lună?
 
2. Unghiile sunt formate din cheratină, exact ca şi părul? Alimentele care sunt sănătoase pentru părul tău sunt bune şi pentru unghii. O dietă variată bogată în vitamine, antioxidanţi, proteine şi minerale este cheia pentru unghii sănătoase si păr frumos.
 
3. Unghiile bărbaţilor cresc mai repede decât cele ale femeilor? Există o singură excepţie de la această regulă: unghiile femeilor însărcinate cresc cel mai repede.
 
4. Unghiile diferențiază primatele de alte mamifere? Multe mamifere au gheare pentru a se descurca în sălbăticie, dar unghiile sunt cele care diferenţiază primatele (ordin din care fac parte si oamenii) de restul mamiferelor. Oamenii de ştiinţă presupun că primatele şi-au pierdut ghearele şi au început să le crească unghii pentru a le fi de ajutor la mişcare. Ghearele sunt de ajutor la prins şi apucat, dar primatele au început să se caţere în copaci mari, aşa că nu avea sens să aibă gheare tocmai bune de apucat crenguţe subţiri. Mai degrabă, primatele au dezvoltat unghii, care sunt mai potrivite pentru apucare.
 
5. Rosul unghiilor se numeşte onicofagie? Onicofagia este şi cel mai cunoscut tic nervos. Este foarte frecvent în adolescenţă, dar majoritatea celor care suferă de acest tic se opreşte din rosul unghiilor până la vârsta de 30 de ani. Deşi rosul unghiilor este aproape inofensiv, printre riscurile lui sunt infecţiile cu ciuperca unghiei și afecțiuni ale pielii.
 
6. Unghiile cresc mai repede vara? Rapiditatea cu care cresc unghiile poate ţine de foarte mulţi factori: anotimp, vârstă, genetică şi multe altele.
 
7. Stresul afectează sănătatea unghiilor? În afară de ticul nervos de a-ţi roade unghiile, stresul cronic poate inhiba creşterea unghiilor. Este foarte important să ţii stresul sub control pentru a avea unghii sănătoase şi nu numai.
 
8. Cuticulele au un scop bine definit?  Mulţi experţi spun că mai bine laşi cuticulele acolo unde sunt, îndepărtarea lor cauzând probleme. Cuticulele au rolul a ţine la distanţă ciupercile si bacteriile, precum şi umezeala, aşa că este foarte important să nu le tai şi nici să laşi manichiurista să le îndepărteze.
 
9. Duritatea unghiilor ţine de moştenirea genetică?
 
10. Unghiile au nevoie de circulația sanguină pentru a supravieţui? Ai văzut vreodată cum cade o unghie din cauza unei răni? Explicaţia este simplă: patul unghiei are nevoie de vascularizarea locală, de oxigenare şi de nutrienţi pentru a creşte normal. O lovitură, cum ar fi o uşă trântită peste degete din greşeală, poate întrerupe conexiunile microscopice delicate care oferă hrană unghiei, iar unghia nu îşi poate reveni. Poate cădea complet şi, după un timp, să fie înlocuită de o nouă unghie sănătoasă, atunci când matricea şi patul unghiei sunt vindecate. În cazul în care rana este la rădăcina unghiei, sub cuticulă, este posibil ca unghia sa fie afectată pentru totdeauna, fiind posibil chiar să nu mai crească.Sus