Alimentația și unghiile

 
Oricine știe că a mânca sănătos ajută organismul în nenumărate moduri – scade riscul îmbolnăvirii, fortifică sistemul imunitar, crește nivelul de energie și chiar influențează în bine somnul. Dar știai că anumite tipuri de mâncare te fac să arăți mai bine? Află de aici ce tipuri de nutrienți îți fortifică unghiile și chiar părul, dându-le putere și strălucire.
 
Biotina
Biotina sau vitamina H poate întări unghiile sau poate repara firele de păr care se despică. În combinație cu zinc și alte substanțe, biotina a fost folosită chiar și pentru tratarea alopeciei.
Alimente care conțin biotină: banane, fasole, conopidă, ouă, linte, alune și somon.

Acizi grași Omega 3
Dacă îți dorești unghii sănătoase, omega-3 nu trebuie să lipsească din dietă. Acizii grași esențiali reprezintă o parte importantă a stratului exterior al epidermei care conține cheratina și are un rol important în retenția apei.
Alimente care conțin acizi grasi Omega 3: ouă, semințe de in, ulei de pește, macrou, somon, sardine, spanac, ton.

Proteine
Aportul de proteine este deosebit de important, mai ales atunci când vine vorba despre unghii și păr. Ambele au în structură cheratină, astfel că o dietă echilibrată din punct de vedere proteic este esențială pentru a avea unghii sănătoase. Carnea este cea mai simplă modalitate de a-ți procura necesarul de proteine, dar ferește-te de cărnurile prea grase.
Alimente bogate în proteine: pui, ouă, carne roșie slabă, lactate slabe, alune, fructe de mare, soia și cereale integrale.

Vitamina A
Vitamina A este esențială pentru unghii sănătoase.
Alimente bogate în vitamina A: caise, broccoli, pepeni cantalup, morcovi, brânză Cheddar, gălbenuș de ouă, mango, făină de ovăz, spanac și cartofi dulci.

Zinc
Zincul este un alt nutrient activ în menținerea sănătății unghiilor. Zincul este o componentă de bază a sute de enzime din corp, dintre care unele sunt responsabile de producerea de proteine care stau la baza generării unghiilor sănătoase. Petele albe sau liniile de pe unghii pot fi cauzate de carențe de zinc.
Alimente bogate în zinc: caju, linte, fasole verde, ficat de vită și pui, carne slabă, homar, scoici și iaurt.Sus