Evoluția onicomicozei

 
Onicomicoza este, în marea majoritate a cazurilor, o infecție cu evoluție lentă.
 
Primele semne ale unei infecții cu ciuperca unghiilor sunt apariția sub unghie a unei pete alb-gălbui care se măreşte treptat, pierderea transparenței unghiei și faptul că aceasta începe să se îngroașă. Dacă ciuperca unghiei nu este tratată, infecția se extinde treptat către patul unghial și țesuturile învecinate periunghiale. În timp, infecția cuprinde unghia în totalitate, se desprinde de vârful degetelor și este urmată chiar de căderea acesteia.
 
Infecția bacteriană poate să apară secundar ciupercii unghiilor. O infecție bacteriană relativ frecventă, asociată infecției fungice unghiale, este paronichia acută, care cauzează inflamația țesutului periunghial.

Onicomicoza este o afecțiune recidivantă – dintre pacienții tratați cu medicamente antimicotice un procent de 15%-20% se confruntă cu recidivă până la un an de la infecția inițială. După terminarea tratamentului inițial este importantă prevenirea infecției prin urmarea unor practici specifice de menținere a igienei unghiilor și a pielii înconjurătoare.

Sus